Kategori: Göra

Bockepall

Bockepall

Bockepall ligger på Grundsunds nordvästra del. Badstege och klippor. Ej barnvänligt.

Bökeviks badplats

Bökeviks badplats

Långsträckt sandstrand, långgrunt. Gräsmatta, klippor, tre bryggor med badstegar och ett hopptorn. Omklädningshytt, toaletter och kiosk som är öppen sommartid. Ett av västsveriges finaste badplater. Parkerig finns vid Kristinebergsvägen.

Hörsäckan

Hörsäckan

Är ett underbart klippbad som ligger på ön Ösö i Grundsund. Det är inget barnbad. God simmkunnighet behövs. Där finns många plana bergytor att sola på. Gratis parkeringar finns i centrala Grundsund. Badet finns markerat på Cykelkartan.

Klyftan

Klyftan

Badplatsen ligger i Grundsund, till vänster när man kommer ner i samhället. Det ligger nära Grundsunds Marina i Värbofjorden. Där finns bryggor, omklädningshytter, toaletter, gräsmatta och klippor.

Medepall

Medepall

Medepall ligger norr om restaurang Pelles Rökeri. Badstege, mindre brygga. Ej barnvänligt.

Munkevik

Munkevik

Långsträckt badstrand som ligger mellan Grundsund och Stockevik. Använd cykelkartan för att hitta dit.

Rågårdsviks badplats

Rågårdsviks badplats

Badplatsen ligger till höger när man kommer ner i samhället. Det finns en gångväg förbi kiosken nere vid hamnområdet. Därifrån går man mellan hus och sjöbodar för att nå badet som består av en lång brygga med stegar ner i vattnet. Nära bryggan är det både klippor och långgrund sandstrand vid Ellösfjorden.

Rödbergsvik

Rödbergsvik

Vid Östersidans norra del finns denna badplats, som är markerad på cykrlkartan. Barnvänligt med sandstrand.

Stockevik

Stockevik

I Stockevik finns flera badställen. En badbrygga ligger centralt i hamnen.

Vigerna

Vigerna

Vigerna ligger norr om Grundsund. Badstegar, strand, klippor och gräsytor.

Båtuthyrning

Båtuthyrning
Telefon

0707-700335

I hamnen i Grundsund finns öppen båt med utobordsmotor. Uthyres maj - oktober. Sjökort och flytvästar ingår. Ring och boka. Kent

FinnAc Seglarskolor

FinnAc Seglarskolor
Telefon

0735 465626, 0706 083403

"drivs av ungdomar för ungdomar" För mer information, nyheter och specifik kursbeskrivning besök gärna vår hemsida. Ida Nordgren - Tel: 0735 199505 (för anmälan till läger och/eller träningsprogram) Molly Nordgren - Tel: 0703 5199500

Flatö kajak

Flatö kajak
Telefon

0523-223 07, 0733-72 14 02

Flatö Kajakcenter ligger alldeles intill Lilla Ström mellan Malö och Flatön, strax norr om Ellös/Orust. Här finns paddelvatten för alla. En tur runt Bassholmen eller längs Skaftölandets lummiga bokskogar är idealisk för nybörjaren. Vi lär dig allt du behöver kunna för att bli vän med vågorna och vinden. Varmt välkomna till Flatö kajak önskar Björn och medarbetare

Kajakuthyrning i Grundsund

Kajakuthyrning i Grundsund
Telefon

0707-332240

Du kan dels hyra en kajak, dels gå på en kurs. Är du ny som paddlare lär du dig lämpligtvis grunderna i paddelteknik och säkerhet innan du hyr själv. Har du paddlat förut och känner dig själv och kajaken kan du hyra direkt. Välj själv kurslängd och hyresintervall, allt från halvdag till veckokurs finns på programmet Uthyrningen finns i Grundsund vid Östra Kajen. Christina Ingemarsdotter

Lysekil Båttaxi

Lysekil Båttaxi
Telefon

0703-81 89 11

Vi anpassar oss efter dina önskemål om färd och vi kan om så önskas rekommendera det resmål som passar ditt sällskap allra bäst. Vi kan guida dig i skärgården runt Lysekil: •Värdshus •Restauranger •Konferensanläggningar •Pensionat/Hotell/vandrarhem •Sevärdheter •Bad & dykplatser. Våra skeppare är certifierade. Anlita oss gärna. Boka dygnet runt. Felix Barret

Segla med Kvartsita

Segla med Kvartsita
Telefon

0523-231 88

T/S Kvartsita, är ett stort vackert segelfartyg som drivs av den ideella föreningen för fulla segel och har sin hemmahamn i Fiskebäckskil. Syftet är att upprätthålla en gammal skuttradition och att ge alla, framförallt unga, möjlighet att lära sig segla skuta. Kvartsita är en del av Sveriges maritima kulturarv. Stöd vår verksamhet, sätt in pengar eller bli medlem. Bankgiro:463-0950 Vill du segla, eller hjälpa till, hör av dig till kansliet. 0523-231 88 Välkommen ombord!

Taxibåt

Taxibåt
Telefon

0705-555852

Taxibåt MS/Mytilus Gullholmen Ring och beställ. Välkomna ombord hälsar Björn Zetterberg

Föreningen för fulla segel, Ffs

Föreningen för fulla segel, Ffs
Telefon

0523-231 88

Föreningen För Fulla Segel är öppen för alla som är intresserade av att segla, skutor och havet eller vill vara med och stödja ett kulturarv från Västkusten. Föreningen är knuten till skonaren Kvartsita som under vår, sommar och höst gör seglingar med skolklasser, privatpersoner och företag. Verksamheten är framför allt inriktad mot unga och handikappade. Välkommen ombord!

Skärgårdsturer

Skärgårdsturer
Telefon

0707-700335

Sälsafari, fisketurer och utflykter i närområdet. Hummersafari under hösten. Humana priser. Båten bokas via hemsidan. Välkommen ombord! Hälsar Kent

Windros, Dejlig Cruise AB

Windros, Dejlig Cruise AB
Telefon

Kontor: 0523-23352, Ombord: 070-509 33 52

Vi erbjuder kryssningar i Bohusläns vackra skärgård. Vi är flexibla och skräddarsyr turer efter era önskemål. Windros är en modern passagerarbåt, försedd med bar och cafeteria, sittplats för 60 gäster. Total passagerarkapacitet 78 personer. Hemmahamn är Fiskebäckskil. Välkommen ombord!

Gång- och cykelvägar på Skaftö

Gång- och cykelvägar på Skaftö

Nu finns det en gång- och cykelväg som förbinder samhällena Grundsund – Stockevik – Fiskebäckskil. Många åretrunt- och sommarboende utnyttjar möjligheten att idag gå eller cykla mellan Fiskebäckskil och Stockevik. Gång- och cykelvägen förbättrar tillgängligheten till naturen och ger samtidigt ökad trafiksäkerhet. Cykelturism på Skaftö Den smala vägen slingrar längs stränderna. Det ger vackra vyer och många badmöjligheter. Skaftö runt, kan redan nu vara lagom för en dagsutflykt men kan också delas upp på flera dagar. Det finns många utflyktsmål på Skaftö. Fiskebäckskil och Grundsund är upplevelser i sig, liksom Vägeröds dalar och Islandsberg, Cyklar kan hyras i Grundsund och i Fiskebäckskil. Övernattningsmöjligheter finns i första hand på hotell och Pensionat men är även utspritt på hela ön genom privat initiativ. Personfärjan till Lysekil höjer intresset, liksom möjlighet till upplevelser i form av både natur- och kulturupplevelser. På personfärjan kan man ta med sig cykel på färden mellan Lysekil och Skaftö. Allt detta gynnar turismen, den näring som ligger nära till hands för Lysekil att satsa på. Gång-och cykelvägen förbinder öns restauranger, caféer, hotell och vandrarhem. Ytterligare beskrivning med karta här på denna pdf-fil. Karta hittar du på startsidan. Klicka på fyren, scrolla längst ner på sidan. Där är cykelkartan.

Bobbo Fisketurer

Bobbo Fisketurer
Telefon

0523-23230

Bobbo Royson är en äkta Grundsundsfiskare som står vid rodret på fiskebåten som heter LL 424. På det elektroniska sjökortet, "plottern", finns massor av bra ställen för fiske till havs utmärkta. Så det är bara att kliva ombord. Säljer även fisk & Skaldjur från fiskvagn i centrum av Grundsund. Välkomna! Ps. Läs gärna länken från Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/norden/sverige/article12031332.ab

Lycka sjö och upplevelse

Lycka sjö och upplevelse
Telefon

0707-700335

Ett företag som bedriver båtcharter med äldre genuin bohusjulle med tändkulemotor. Sommartid erbjuds sälsafari, fisketurer och utflykter i närområdet. Hummersafari under hösten och turer med julbord i december. Båtens hemmahamn är Grundsund. Priser efter ök. med skeppare. Båten bokas via hemsidan.

Bordtennisklubb "RK Fisklir"

Bordtennisklubb
Telefon

0703-629436

Vi tränar och spelar bordtennis i Bottnahallen. Du är välkommen som medlem. Kontakta oss gärna Hälsar Anneli Pajala

Bottnahallen

Bottnahallen
Telefon

0523-61 32 12

Idrottshall i Grundsund, ligger bredvid fotbollsplanen. Fullskaliga mått för handboll 40x20 meter. Parkettgolv. Sittplatsläktare, övre etage, en långsida. Kapaciteten upp till 200 personer. Fyra omklädningsrum. Verksamheter: Innebandy, gymnastik, handboll, vollyboll, basket, badminton mm. Motions/styrketräningsavdelning. Hemmaplan för innebandyklubben GIF och bordtennisklubben Fisklir. Övernattning kan ske vid behov. Kan hyras, kontakta Torgny Jansson, Lysekils kommun.

Fiskebäckskils TK - Tennis

Fiskebäckskils TK - Tennis
Telefon

0523-223 47, 0523-231 31

Utomhusspel på 3 fina grusbanor idylliskt belägna vid Bökeviks badplats. Tidsbokning 0523-22347 Ordförande, Brunström Klas

Fotbollsplan Bottnavallen

Fotbollsplan Bottnavallen
Telefon

0523-21314, 0523-61 32 12

Publiken kan se matcherna från naturliga läktare i de omkringliggande bergen samt en mindre läktare. Publikkapaciteten är därför stor. Fyra omklädningsrum. Hemmaplan för fotbollsklubben GIF. Fotbollsplanen ligger intill idrottshallen och är centralt belägen. Övernattning i samband med träning kan ske vid behov. Kontakta Torgny Jansson, Lysekils kommun, Skaftö Vandrarhem eller styrelsen för GIF. Välkomna!

GIF Grundsdunds idrottsförening

GIF Grundsdunds idrottsförening
Telefon

0523-21314

Vi har fotbolls- och innebandylag. Grundsunds Idrottsförening har en klubbstuga, omklädningsrum, dusch och WC. Ligger intill Bottnahallen, idrottshuset. Vår anläggning kan hyras ut. Välkomna!

GoIF, Skaftö Gymnastik och idrottsförening

GoIF, Skaftö Gymnastik och idrottsförening
Telefon

0523-230 42

Föreningen driver verksamhet i Bottnahallen från 1995; innebandy, badminton och motionsgymnastik. Här finns lokal med träningsredskap. Vi anordnar poängpromenader vår och höst. Tillsammans med Grundsunds IF och ICA Grundsund arrangeras luciakröning och julmarknad i "Krögen" i Grundsund. Välkommen till Skaftö GoIF!

Skaftö Golfklubb

Skaftö Golfklubb
Telefon

0523-232 11

18-håls bana, Restaurang och boende. Ligger mellan Fiskebäckskil och Grundsund. Klubbchef Mikael Jumark Välkomna!

Skaftö Ridklubb

Skaftö Ridklubb
Telefon

0523-228 92

Idéell förening öppen för alla. Vi ligger mellan Östersidan och Fiskebäckskil. Vi har lektionshästar, privathästar och bedriver ridlektioner. Somrarna har vi dagridläger under sammanlagt åtta veckor. Varje sommar arrangerar vi en auktion, loppis, ponnyridning och servering. Har du överblivna saker där hemma så ring oss! Bli gärna medlem! Junior 150 kr Senior 225 Bankgiro 676-7032 Ordförande: Lisa Larsson Rid med oss!

Islandsberg

Islandsberg, Skaftös sydvästligaste udde, är med sin skrovliga gnejs ett helt annorlunda landskap än de släta röda klipporna av bohusgranit som man är van vid på många andra håll i Lysekils kommun. I kurvan vid vägen strax innan Grundsunds samhälle, intill Valbyfjordens innersta vik, står en skylt Islandsberg. Den lilla grusvägen fram till Islandsbergs by är privat och bäst är att parkera eventuell bil redan i närheten av stora vägen och fortsätta till fots. En vandring på den smala och slingrande, drygt kilometerlånga stigen ut till Islandsbergs huvud är en speciell skönhetsupplevelse. Det sägs att platsen fått sitt namn efter Island för sitt karga, öppna nästan helt trädlösa landskap. Hällmarkerna har en märklig glimrande yta, beroende på ett ovanligt stort inslag av mineralet glimmer i gnejsen. På en del ställen kan man se hur den ovanligt lättvittrade gnejsen ”smulas sönder” i små bitar. Ljung är karaktärsväxten nummer ett och på många ställen täcks berget av mjuka gröna mattor av kråkbär och mjölon. För sjöfarande är Islandsberg ett namn som inger respekt. Ingen skyddande skärgård finns utanför och sjöhävningen är ofta ganska kraftig i vattnen utanför, även dagar då det inte blåser särskilt mycket. Den vitmålade delen av huset är mot havet för att vara ett dagmärke för sjöfart. Huset har varit både en fyr och bostadshus. Evert Taube vistades ibland på Islandsberg under 1890-talet hos sin morbror som var fyrvaktare och levde med sin familj i fyrhuset. Islandsbergs huvud Högt uppe på de skrovliga gnejsklipporna längst ut vid Islandsbergs huvud, med en bedårande utsikt över havet, ligger ett före detta fyrhus, numera i privat ägo. Huset byggdes som kombinerad fyr och bostadshus 1883 och fungerade som fyr fram till 1938. En tid ägdes huset av en syster till Evert Taube. Från Islandsbergs huvud ser man Gullholmen i söder med sina tätt liggande hus och i norr skymtar Gåsö med småöar i röd bohusgranit. Den som är intresserad av annorlunda bergsformationer och stora stenblock kan titta närmare på området som ligger några hundra meter norr om fyrhuset. Den terrängen är mer krävande att gå i. Bergsbranterna under vattnet vid Islandsberg stupar nästan lodrätt ned till över 30 meter. På botten finns stora stenblock som här och var bildar tunnlar och grottor. Platsen är omtyckt av sportdykare. Utsikten är fantastisk från Islandsbergs huvud. Det före detta fyrhuset är numera privatbostad. Text : Thomas Anderson

Jättegrytor i Grundsund

Jättegrytor i Grundsund

Det finns två jättegrytor i området nordväst om Grundsund. Från Grundsund går du mot Stockevik. Vid sommarstugeområdet Dammen tar du till vänster vid Backavägen. Där gatan slutar följer du den lilla stigen till höger. Jättegrytorna ligger ca. 100 meter på höger sida.

Minnessten vid Grundsunds kyrka

Utanför kyrkan i Grundsund finns en minnessten över fiskare och sjömän omkomna i sin yrkesutövning. Stenen är rest av Grundsunds församling 1981. Kyrkorna i Grundsund och i Fiskebäckskil är väl värda ett besök.

Vägeröds dalar

Vägeröds dalar

Vägeröds dalar är ett naturreservat. På våren är området välbesökt för dess rikliga vårblommor. I områdets södra del finns blåsippor i mängder under blomningen i april. Alla blåsippor är faktiskt inte blå. Det finns flera spännande färgvarianter från rött, rosa till vitt. På vägen till blåsipporna passerar man ett ovanligt rikligt bestånd av murgröna som slingrar sig upp längs trädstammarna. De läderartade bladen på denna art är gröna året om. Området består av ekar och bokskog. På Österberget, vid ravinen i Vägeröd ligger , ett bronsåldersröse med en fantastisk utsikt över havet. Här finns en skyltad kulturstig med skyltar som beskriver områdets historia. Det finns en rastplats vid dammen Edsvattnet. Skaftö Hembygdsförening sköter området. Du kan bli guidad via din mobiltelefon på flera ställen i området.